SEO pravila za enostavno onsite optimiziranje spletnih strani

Onsite optimiziranje spletnih strani lahko ob težjih temah hitro postane zapleteno. Zato je težko slediti vsem pogojem, ki jih moramo na strani upoštevati, da naša spletna stran ispolnjuje vse osnovne SEO pogoje. Iz tega razloga smo vam sestavili, ki predstavlja in opisuje osnovna SEO pravila.

Katera so najpomembnejša onsite SEO pravila

Med najpomembnejša onsite SEO pravila spadajo pravila, ki imajo lahko največji vpliv na uvrstitev vaše spletne strani. Ta pravila mora upoštevati vsaka spletna stran, katere cilj je doseganje določenega števila obiskovalcev.

  • Vključevanje ključnih besed
    Ključne besede so glavna sestavina uspešne optimizacije. Izbira ključne besede mora biti dobro premišljena saj moramo pri njih upoštevati veliko različnih spremenljivk. Vse izmed teh spremenljivk bodo vplivale na uspeh naše spletne strani. Ključno besedo moramo nato vključiti v svojo spletno stran na čim več možnih načinov. Ključna beseda mora biti vključena v vsebini, v naslovih, podnaslovih, meta opisu in naslovih slik ter videjev. Najnovejše raziskave govorijo, da lahko Google ključne besede zazna že v vsebini slik.
  • Povezovanje spletne strani
    Vsaka spletna stran mora vsebovati določeno število povezav. Te povezave so lahko notranje ali zunanje. Notranje povezave vodijo do drugih kategorij/člankov na naši spletni strani, zunanje pa vodijo do tujih spletnih strani. Za uspešno onsite optimizacijo mora naša spletna stran vključevati obe vrsti povezav. Ob kreiranju povezav na tuje spletne strani pa morate upoštevati tudi pravilo tematike, če želite, da se vaša spletna stran uvrsti višje, morate graditi povezave na spletne strani s podobno tematiko.
  • Grajenje in urejevanje vsebine
    Spletna stran mora za uspešno onsite optimizacijo vsebovati dovolj vsebine, tudi če glavni cilj spletne strani ni informiranje. Osnovno pravilo pravi, da mora vsaka spletna stran vsebovati vsaj 300 besed. Težja kot je ključna beseda na katero vaša spletna stran cilja, več vsebine bo potrebno za uspešno optimizacijo. Porazdelitev vsebine je tudi pomembna. Vsaka spletna stran mora vsebovati slike. Tudi vključevanje video posnetkov je dobro za SEO, še posebaj če na spletno stran naložimo video iz Youtube platforme.

Primeri uporabe zgoraj naštetih SEO pravil

Pravilo o vključevanju ključnih besed najbolje vidimo na spletni strani Lekarna-Soča.si ensure. Ta prodajna spletna stran predstavlja ensure napitek in cilja na ključno besedo ensure. Na sliki spodaj lahko vidimo, kako je ključna beseda vključena v besedilu, naslovu, v domeni, v naslovu slike in celo na sliki. Če preverimo rezultate te vrste optimizacije s anonimnim isalnikom kot je StartPage, lahko ugotovimo, da je spletna stran na ključni besedi ensure uvrščena na tretjem mestu. To lahko vzamemo kot dokaz delovanja pravila o vključevanju ključnih besed.

seo pravila

Najboljši primer za razlago pravila o kreiranju povezav na spletni strani lahko vidimo na Pohištvo123.si barski stoli. Ta spletna stran totalno vsebuje 420 povezav. Med te spadajo notranje in zunanje povezave. Spletna stran s tem prikaže Googlu, da je aktivna in povezana s preostalim spletom. Te povezave vodijo do spletnih strani, ki so tematsko povezane s glavno temo Pohištva123.si kar je barski stoli. Da pa spletna stran s povezavami ne pomaga svoji konkurenci pa je večino povezav zgrajenih na spletne strani, ki imajo trg v drugih državah.

Za pravilo o grajenju vsebine na svoji spletni strani vam priporočamo, da obiščete SvetMagnetov.com magneti. Ta spletna stran vsebuje 1244 besed vsebine. Spletna stran je sicer prodajna, ampak je očitno, da je avtorju spletne strani zelo pomembno, da stranke vedo kaj kopujejo. Spletna stran vsebuje tudi druge vrste vsebine, kot so slike. S temi spletna stran prikazuje svoje izdelke ter razloži njihovo delovanje. Močno vam priporočamo obisk spletne strani Svet Magnetov.

Ostala onsite SEO pravila

SEO pravil je še zelo veliko, zato jih bomo omenili še nekaj, na katere morate biti pozorni. Svetujemo pa vam tudi, da si ogledate spodnji video posnetek, ki predstavlja še več o dodatnih onsite SEO pravilih.

Vaša spletna stran bo po visoki verjetnosti vsebovala ogromno podstrani – in tako je prav. To je namreč priporočeno za optimizacijo, saj lahko tako ves čas dodajate vsebino. Pomembno pa je, da se te podstrani med seboj razlikujejo. Spletna stran se naj v celoti drži skupne teme, ampak kadar govorimo o posameznih podstraneh, je bolje, da vadimo raznolikost. S tem imamo v mislih, da ves čas ciljamo na nove ključne besede, ter da nikoli ne kopiramo vsebine svojih (ali tujih) člankov.

To pravilo lahko zelo dobro vidimo v delovanju na spletni strani Paintball-Ljubljana.si ter na njeni podstrani praznovanje rojstnega dne. Ta spletna stran ima ogromno unikatnih spletnih strani, ki med seboj ohranjajo podobno vzdušje ter tematiko, hkrati pa vsaka podstran predstavlja svoje ideje. Takšno obsežnost lahko dosežemo samo, če so resnično profesionalni v svojem poklicu.

O razdelitvi vsebine smo v tem članku že govorili, predstaviti pa je ne moramo boljše kot na primeru SEO-Praktik.si. Spletna stran SEO Praktik je informativna spletna stran fokusirana na optimizaciji spletnih strani. Že to nam pove, da je spletna stran dobro organizirana. Le ko obiščemo spletno stran lahko vidimo, kako ima SEO Praktik odlično razdeljeno temo med tekstom, slikami ter video posnetki. Spletna stran namreč prikazuje slike točno na točkah svojih člankov, ki jih je najtežje razumeti. Močno vam priporočamo obisk te spletne strani, saj ponuja še veliko drugih člankov o SEO.

seo pravila