Naprsni šopki in poročne priče

Naprsni šopki so sestavni del vsake poroke. A zdi se, da niso več tako popularni kot nekdaj. Če pogledamo v kakšne stare poročne albume, težko najdemo poroko, na kateri ne bili videli poročnih prič, pa tudi vseh svatov z naprsnimi šopki. Danes so drugačni časi. In tradicije gredo v pozabo. Tudi odnosi med mladoporočenci in pričami so drugačni – kdaj so temeljili na sorodstvenem odnosu, danes bolj na prijateljskem. In nezanemarljivo dejstvo: spreminjajo se poročni trendi, odnos do poročne dekoracije in cvetja na poroki. Tudi do samih lokacij in obredov. In vse to pripelje do novih spoznjanj in različnih pristopov k organizaciji porok. 

➡ Kakšni so naprsni šopki danes, kakšne naloge ima poročna priča, kdo naj na sodobnih porokah nosi naprsni šopki in kakšni so trendi na področju naprsnikov za letošnje leto – to so izhodišča, ki se jih posvetimo v današnjem zapisu! 

 

 Naprsni šopki 

 

naprsni-sopki

Naprsni šopki v stilu s celotno poroko.

 

Naprsni šopki so, kot že v ime samo pove, šopki. Le malce drugačani. Manjši. Manj veličastni. Bolj prefinjeni. A še vedno: šopki! Vsaka nevesta si želi najlepšega poročnega šopka, a le malokdo se zares obremenjuje s tem, kakšni so naprsni šopki. No, razen seveda poročni floristi in bodoča mladporočenca, ki si želita, da je poroka v stilu od glave do pet! 

Naprsni šopki ali naprsniki so lahko zares dih jemajoči. Toliko sporočilnosti v tako majhnem šopku. Neverjetno. In spretne roke, ga naredijo za pravega povezovalca ljubezni med nevesto in ženinom. Ker, naprsni šopkek to tudi je: podaljšek nevestinega poročnega šopka. V istem stilu, a le v drugačni obliki.  💐

Naprsni šopek se lahko preoblikuje tudi v zapestnico – če ga nosi ženska poročna priča. Nič ni zakoličenega in pravzaprav so ideje dobrodošle. Zakaj torej, ne bi šli v nekaj novega, drugačnega, česar še ni videla nobena poroka? 

 

➡ In v nadaljevanju tudi o tem, ali naj naprsni šopek nosita samo poročni priči ali tudi svatje. Še prej pa nekaj besed o tem, kdo naj bo poročna priča in kakšne so naloge prič pred in na poroki. 

 

Poročna priča

 

Kot že v izhodiščnih besedah današnjega zapisa napisano, sta bili poročni priči nekoč sorodstveno povezani z bodočima zakoncema – v veliki večini brat, sestra, bratranec, sestrična. Danes je poročna priča navadno najboljša prijateljica ali najboljši prijatelj. Seveda različno tudi od okoliša v katerem bodoča mož in žena živita – je to moderno mesto ali vaško življenje, kjer so je še zakoličina tradicija in je mimo nje le stežka iti. Ob tem dodamo še, da pri civili poroki poročne priče sploh niso več potrebne, medtem, ko sta pri cerkevni poroki še vedno obveza. 

 

porocna-prica

Vloga poročne priče tudi skozi leta ostaja podobna.

 

Če govorimo, da se nekatere tradicije izgubljajo ali spreminjajo, pa nekatere trdno vztrajajo. In tako so ostale tudi glavne naloge poročnih prič. Poročna priča – tako nevestina kot ženinova še vedno poskrbi za zadnji žur v samskem stanu – dekliščino in fantovščino. Obe priči sta tekom pripravljalnega obdobja na poroko v pomoč pri različnih nalogah. Sta nepogrešjiva organizatorja in desna roka ženina in neveste na poroki sami. 

Nevestina poročna priča je navadno tudi v pomoč pri izbiri poročne obleke, pri ličenju in nasvetih pri frizuri. Tudi pri oblikovanju poročnih vabil ali drugih poročnih rekvizitov. Najmočnejša pa je tista moralna podpora, ki jo priča nudi nevesti, tako tekom priprav kot poroke.

Ženinova priča je pred poroko ponavadi v pomoč pri pripravi poročne dekoracije, mogoče tudi organizaciji poročnega avtomobila.

 

Naj naprsni šopek nosi samo poročna priča

 

Odgovor je: DA in NE! 

Odločitev ja večno vaša. In tudi dileme so večno vaše. To je namreč vprašanje, ki se pojavlja več kot polovici bodočih mladoporočencev. Nič ni narobe, če naprsni šopek nosita samo poročni priči in tudi nič narobe, če naprsne šopke nosijo vsi povabljeni na poroko. Napisanega pravila ni, in če se do danes ni pojavil, dvomimo, da se bo kdaj v prihodnosti. Že zaradi tradicije same, o kateri smo danes že veliko rekli. 

 

naprsni-sopki-svatje

Samo priči ali vsi svatje? Vi odločate.

 

Razmislite, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za naprsne šopke in mogoče se vam že tu razjasni odgovor: preveč ali dovolj. Pogovorite se z izbranim poročnim floristom, ki bi naprsne šopke izdelal, da vam pove, kakšne so možnosti – in mogoče vam utegne pomagati pri odločitvi. 

Ni pa seveda nujno, da so naprsni šopki iz cvetja. Lahko so leseni, kovinski, plastični. Lahko jih naredite sami, pa boste prihranili nekaj denarja. In seveda, angažirajte še poročni priči, pa boste zagotovo dobili dobro idejo in izdelava bo stekla kot po maslu. 

Mogoče vas utegne prepičati tudi kakšna izmed teorij okoljevarstva: odpadki in podobno. Kaj in kako boste naravi vrnili. Zato mogoče razmislite o čem trajnejšem, recimo suho cvetje ali pa travniško cvetje, ki ga lahko po uporabi vrnete nazaj v naravo in s tem nikogar ne oškodujete. 

 

Naprsni šopki: kakšni so trendi  za leto 2021

 

Malce smo se že dotaknili poročnih iztočnic za leto 2021 in sicer z razmislekom o tem, kakšen odnos imamo do narave in kako z njo naravo. Tudi pri porokah bodo letos v ospredju trajnost in minimalizem, zdi de, da bo v porasti trend, na novo poimenovanih “zelenih porok”. Torej, manj ljudi, manj odpadkov, naravni in trajnostni izdelki.

 

Na skupni imenovalec: poroka, ki čim manj obremeni okolje. 🌳

 

Vsi komaj čakamo, da bi se poroke v nekoliko razširjeno obliki sploh lahko pričele! Zato bomo z veseljem začeli s kreacijami letošnjih poročnih in naprsnih šopkov.

 

trendi-21

Letošnje poroke v stiku z naravo.

 

 

Kaj narekuje leto 2021 na cvetličnem polju? Minimalizem. Tako v cvetju, kot v barvah. Mirnost v barvah. Naravne barve. Zemeljske. Kakšna temna, močna barva ne bo odveč. A brez kričečih barv, brez kiča. Vse kar je nepotrebno je in bo odveč. Ker manj je letos več. 

Prav zato je letos izjemna priložnost, da so tudi naprsni šopki bolj dovršeni in da jih ima prav vsak svat – saj bo teh, glede na razmere – verjetno malo. Zakaj torej ne bi posebne pozornosti namenli tem lepotcem? Iz estetskega in finančnega vidika bo lažje in lepše. 

Letos res lahko posvetite pozornost drugim stvarem, kot na velikih, pompoznih porokah. Detajli so lahko bolj dovršeni. Vaše želje so lahko bolj specifične in lahko si želite več. Tudi lokacije porok bodo letos, bolj kot leta prej, bolj bazirale na zunanjih lokacijah – zato se spreminja koncept porok. Več sproščenosti, manj trdih linij. 

Že imate svoj koncept?