Digitalizacija v svetu električnih koles

V današnjem članku bomo govorili o digitalizaciji v svetu električnih koles. Danes se ne bomo zelo poglobili ampak bomo na malo bolj površen način pogledali pojme: 

  • pomen digitalizacije
  • kaj so električna kolesa
  • in predstavili bomo kako je digitalizacija vplivala na najem in servisiranje električnih koles

 

Pomen besed: digitalizacija in električno kolo

Začnimo s pojmom digitalizacija. Digitalizacija se nanaša na kreiranje oziroma izdelavo digitalne prezence fizičnih stvari. Na primer, lahko skeniramo dokument v papirni obliki in ga nato shranimo v digitalni obliki (na primer: PDF, WORD, itd.). Če povemo v drugačnih besedah, digitalizacija je pretvarjanje nekaj kar ni digitalno v digitalno obliko. 

Tako lahko računalniški sistemi te dokumente uporabijo za različne namene. Kot primer lahko vzamemo: v tehničnem podjetju x imajo mero potrebno za izdelavo napisano in nato je ta mera konvertirana iz klasično ročno napisane ali digitalno zapisane v električno kodo stroja. 

Torej digitalizacija je temeljna za poslovanje podjetij. To je povezava med fizičnim svetom in programi. Podjetjem omogoča, da so vsi procesi in dokumenti na enem mestu.

 

Kaj so Električna kolesa?

Električna kolesa so v prvem pogledu zelo podobna klasičnim kolesom. Razlika je to, da so električna kolesa dodatno opremljena s baterijo oziroma motorjem. Ta motor je pomoč pri poganjanju kolesa. Pri poganjanju takega kolesa, motor električnemu kolesu doda majhne pospešek za lažje poganjanje kolesa in tako se tudi manj utrudite na visokih in dolgih klancih ter prevzame večji napor nase in vaša kolena tako obvaruje pred bolečinami. 

 

Na koncu dneva je električno kolo enako klasičnemu samo, da se z električnim kolesom lahko počutite močnejše in poganjate hitreje. 

 

V spodnjih dveh odstavkim bomo na kratko pregledali kako so digitalizacijo vpletli v podjetju ELPEC e-Bikes pri njegovih storitvah najem in servis električnega kolesa, ter manjši opis obeh pojmov. 

 

Najem kolesa Elpec

Električna kolesa postajajo vedno bolj popularna kot nadomestilno vozno sredstvo osebnemu avtomobilu. Električna kolesa so ekološko bolj prijazna, efektivna in zelo lahka za uporabo. Najem električnega kolesa je super ideja in izbira za to, da ostanete v dobri fizični formi in tako dobite tudi malo dnevne rekreacije. 

Električno kolo lahko najdete pri Elpec e-Bikes pod zavihkom najem koles. 

Elpec e-Bikes je center električnih koles, ki specialiriza v prodaji, servisu in najemu koles.

 

Najem prav svojega električnega kolesa lahko opravite na njihovi spletni strani, kjer izberete kakšno kolo si želite, njegovo velikost, za koliko dni želite najeti kolo in za kakšen teren si želimo najeti kolo. 

 

Kako je pa tukaj vplivala digitalizacija?

Digitalizacija je vplivala tako, da je sedaj vse avtomatizirano in shranjeno v digitalni obliki. 

Predno je bila digitalizacija se je bilo potrebno zanimati za najeme koles in ostale potrebne informacije pozanimati v samem centru ali poklicati na telefonsko številko. To ni bila vedno najboljša strategija saj je mogoče oseba, ki želi najeti kolo, potrebovala odpotovati do centra električnih kolesa večkrat – enkrat za pozanimanje in informacije, drugič za sklenitev pogodbe (če ni oseba potrebovala kolo v tistem trenutku se je potem morala vrniti še enkrat nazaj za prevzem željenjega kolesa, ki ga je najela.)

 

Tukaj je vstopila digitalizacija. Sedaj je vse dostopno na internetu z samo parimi kliki. Informacije so na dosegu roke. Torej najem električnega kolesa se lahko opravi kar preko spleta in se ga samo pride prevzeti v center električnih koles kadar se ga potrebuje. 

 

Enk klik in je že pri vas!

 

Servis kolesa Elpec 

Kakor vsako kolo, tudi električno kolo potrebuje oskrbo, da čim več časa ostane v brezhibnem stanju za uporabo le tega. 

Potreben je servis električnega kolesa, pregled njegove diagnostike in ali deluje vse nemoteno in varno za uporabo. 

 

Predno pa električno kolo odpeljete na servis k pooblaščenemu serviserju, lahko tudi sami že veliko storite za oskrbo svojega električnega kolesa. Če skrbite za svoje električno kolo, mu tako zagotovite daljšo življenjsko dobo uporabe. 

 

Našteli vam bomo nekaj glavnih točk za samooskrbo vašega električnega kolesa:

  • vaše kolo naj ostane v čistem stanju, gume na kolesih naj bodo pravilno napumpane
  • redno preverjajte ali imate kakšne vijake slabo zavite in ali so kakšni deli električnega kolesa poškodovani
  • baterija naj bo napolnjena vas do polovice in električno kolo shranjujte v hladnem in suhem prostoru
  • izogibajte se shrambi baterije z drugimi vrstami baterij 
  • Sprotno preverjanje program na električnem kolesu ali deluje pravilno

Če slučajno pride do kakšnih zapletov, ali niste prepričani ali je kaj pokvarjeno, mogoče če ste opazili kakšno napako, svoje električno kolo pripeljite na diagnostični servis koles v katerikoli center e-koles podjetja Elpec e-Bikes. 

 

Za servis se lahko sedaj najavite preko spletne strani, kjer ni nobenih čakalnih vrst. Z implementiranjem digitalizacije so tako omogočili boljšo uporabniško izkušnjo in olajšali so celoten proces prijavljanja in izvajanja servisov električnih koles. 

 

Tako so vsi dokumenti servisiranja shranjeni na enem mestu in so na dosegu roke. Listine se ne izgubijo in tako tudi lažje preverijo kakšne težave so nastale pri kolesu. 

 

Ps: Pri Elpec e-Bikes imajo tudi možnost servisiranja vašega klasičnega kolesa in ne samo servis električnih koles!

 

Kot zaključek povzamimo naš članek: digitalizacija je proces pretvarjanja podatkov iz fizične oblike v digitalni zapis. Električno kolo je podobno klasičnemu kolesu samo, da ima dodatek motorja za lažji pogon. Električno kolo je super ideja saj se ekološko bolj prijazno, rekreiramo se in so zelo lahka za uporabo. Med seboj se povezujeta saj digitalizacija omogoča lažje poslovanje pri storitvah podjetij, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi.