Kako premagati anksioznost

Kako premagati anksioznost

V prispevku se želimo dotakniti vprašanja, ki si ga postavljajo ljudje, ki iščejo rešitev za svojo anksioznost, in sicer: kako premagati anksioznost? Prispevek je razdeljen na štiri sklope, ki podajajo odgovore na vprašanja: ali se anksioznost da premagati, kako lahko odpravim anksioznost po naravni poti, kako takoj sprostiti anksioznost in kaj sproži anksioznost?

kako premagati anksioznost

Preberite naslednje odgovore…

Ali se anksioznost da premagati?

Anksioznost se vsekakor da premagati, potrebno je samo poiskati pravo in ustrezno pomoč. Današnji trg ponuja nešteto pripravkov, prehranskih dopolnil, nasvetov, napotkov, terapij in ne nazadnje tudi zdravil, ki naj bi pomagali premagati anksioznost. Dejstvo pa je, da se velikokrat pozabi, da so mnoge od teh stvari namenjene le temu, da blažijo simptome anksioznosti, pozablja pa se tisto, kar je najpomembnejše in ključno pri tem, da pozdravimo oziroma odpravimo anksioznost.

anksioznost zdravljenje

Slika 1: Anksioznost in zdravljenje. To je prva misel marsikoga, ki se želi izviti iz primeža tega neprijetnega čustvenega stanja. Kako anksioznost zdraviti najdete na VlastaKuster.si.

Ko se sprašujemo, kako premagati anksioznost, ali natančneje: kako jo odpraviti in če jo je sploh možno, naj izpostavimo dobro novico, ki je ta, da se anksioznost resnično da odpraviti in to trajno. Trajno pa jo lahko odpravi edinstvena terapija, ki je poznana pod imenom EFT terapija. Njena posebnost je v tem, da anksioznost odpravi zaradi tega, ker poišče in odpravi razloge, zaradi katerih je sploh nastala. V tem je bistvena razlika, ko jo primerjamo z drugimi terapijami ali pa ko nam prihaja naproti toliko informacij o vsej razpoložljivi pomoči, ki kot rečeno na začetku: deluje samo na nivoju simptomatike. Svetujemo vam, da poizveste več o EFT terapiji, o tem, kako in kje poteka ter kdo je tisti terapevt, ki jo izvaja.

Kako lahko odpravim anksioznost po naravni poti?

Anksioznost se po naravi poti ne da odpraviti, obstaja pa veliko tako zelišč, prehranskih dodatkov, kot tudi živil, ki anksioznost blažijo. Ko govorimo o naravnih poteh odpravljanja anksioznosti, marsikdo najprej pomisli na različne vrste čajev in pripravkov, s katerimi bi lahko blažili anksioznost. Pomagate si lahko s skodelico čaja iz kamilic, šentjanževke, mete, rožmarina, ginka, sivke ali melise. Ko že ravno omenjamo sivko, pri anksioznosti lahko posežete tudi po eteričnem olju iz sivke, katerega vonj pomirja in sprošča. Pomagate si lahko tudi s pravilno in zdravo prehrano, pri kateri naj izpostavimo, da poskušajte uživati čim manj sladkorja, več maščob in beljakovin, več sadja in zelenjave. Naj poudarimo, da na anksioznost blagodejno vpliva tudi uživanje živil, ki so bogata z omega 3, zelo dobra pa so tudi jajca. Pomembni so tudi določeni vitamini in minerali, med katerimi naj izpostavimo magnezij, B vitamin in kalcij. Glede na to, da je zelo pomembno, kaj vnašate v svoje telo, je velikega pomena tudi to, da je vaša prehrana redna in da ne izpuščate obrokov – še posebej zajtrka ne. Pomembna je skrb za svoje telo v smislu rednega gibanja in rekreacije v naravne okolju, kar pomeni, da je na primer zahajanje v gozd zelo blagodejno. Zdravljenje anksioznosti po naravni poti je torej možno do te mere, da blažimo simptome anksioznosti.

Kako takoj sprostiti anksioznost?

Anksioznost lahko takoj sprostite, če uporabite metodo EFT. Kratice EFT pomenijo Emotional freedom technique, kar vam pove, da gre za tehniko čustvene osvoboditve. Anksioznost je čustveno stanje stalne zaskrbljenosti, napetosti in preplašenosti, zato vam na podlagi čustev, ki so tipične pri občutenju anksioznosti želimo dati konkretne napotke, kako si v trenutku, ko vas je na primer strah, lahko pomagate. Začnite tapkati po t.i. karate točki in zraven trikrat ponovite stavek: “Kljub temu, da me je strah, se imam rad in se sprejemam”. S tapkanjem nato nadaljujte po vseh ostalih točkah za tapkanje, zraven pa izgovarjate: “strah me je”. Po nekaj krogih tapkanja, bo občutenje strahu popustilo. Tapkate lahko kjerkoli in kadarkoli, zato je tudi tako priljubljena tehnika, saj v nekaj trenutkih pomaga, da se anksioznost sprosti in poleže. Tapkate lahko s katerokoli roko in po katerikoli strani telesa želite. Anksioznost ali pa neko konkretno čustvo, ki je značilno za anksioznost, lahko povzroči razvoj simptomov anksioznosti, ki se jih lahko prestrašite, saj ne veste točno, za kaj gre. Med simptome anksioznosti uvrščamo na primer močno bitje srca, tiščanje v prsih, občutek težkega dihanja, dušenje, vrtoglavico, bolečine v mišicah,…Vse te simptome anksioznosti lahko blažite z uporabo EFT tehnike.

anksioznost simptomi

Slika 2: Simptomi anksioznosti so zelo neprijetni, zato je dobro, da poznate načine, kako si hitro in učinkovito pomagati. O simptomih anksioznosti in pomoči, najdete veliko uporabnega na www.vlastakuster.si.

Kaj sproži anksioznost?

Anksioznost sproža naslednje:

 • stres in nakopičen stres v telesu
 • negativno razmišljanje
 • težave in skrbi povezane s financami
 • konflikti in prepiri
 • javno nastopanje in izpostavljanje pred publiko
 • zdravstvene težave
 • izpuščanje obrokov
 • kofein
 • določena zdravila
 • alkohol
 • razni osebni sprožilci.

Vsak človek ima svojo lastno zgodbo, ki se začne kreirati s tem, ko se rodimo v neko določeno družinsko okolje s svojimi določenimi specifikami. V tem okolju se začnemo razvijati, v njem se začne oblikovati naša podzavest, v katero se bodo ujela vsa prepričanja, vzorci in misli, ki bodo v kasnejšem obdobju življenja vodilo, ki bo kreiralo naše življenje. Življenje v negativnem okolju, v katerem je moč zaznati razna ustrahovanja, zlorabe in konflikte, daje odlične pred dispozicije za nastanek čustvenega stanja, kot je anksioznost. Anksioznost bo tako sprožila vsakršna stresna situacija, v kateri se nam bodo odprla vsa občutja in čustva, ki so nastala nekje v našem otroštvu, ko smo bili soočeni ali ko smo bili del neke težke in boleče situacije. Boleči dogodki iz preteklosti so tisti, zaradi katerih smo prevzeli vsa notranja prepričanja o samem sebi, o svoji vrednosti, sposobnostih, itd. Stresna situacija bo sicer drugačna, v njej pa se bomo počutili enako, kot takrat, ko smo bili mlajši. V vseh teh situacijah je potrebno, da smo pozorni na znake anksioznosti, ki se jih da hitro prepoznati in tudi pomagati ter ponuditi ustrezno pomoč, ki bo vsakemu posamezniku, ki trpi zaradi anksioznosti, zagotovila izhod iz nje.

anksioznost znaki

Slika 3: Anksioznost – znaki so tisti, ki na najbolj slikovit način pokažejo, da se nekdo bori z anksioznostjo. Več o znakih anksioznosti, si preberite na anksioznost znaki na VlastaKuster.

Viri na temo “Kako premagati anksioznost”:

1 – Overcoming anxiety – Health Harvard