Kolesariti pozimi – napotki

Večina ljudi svoje kolo pozimi pospravi v klet ali v garažo, podobno, kot to storijo tudi motoristi. Kolesa so v zimskem spancu vse do nekje meseca marca, ko nastopi pomlad in z njo prijetne temperature, lepo in suho vreme, sonce kliče po preživetju čimveč časa zunaj, kolikor je le mogoče. To je navada predvsem gorskih in cestnih, torej športnih kolesarjev, ki pri kolesarjenju globoko dihajo, se vozijo preznojeni. Premrzle temperature lahko ob globokem dihanju seveda poškodujejo predvsem pljuča, kar je pravi razlog za takšno ravnanje.

V nasprotju s športnimi kolesarji, pa se mestni kolesarji vozimo preko celega leta, kolo puščamo doma le na deževen dan. Seveda, najbolj zagrete ne ustavi niti dež, kar pa je lastnost predvsem mestnih kolesarjev iz dežel kot sta Nizozemska ali Danska, kjer je je e-kolo redno prevozno sredstvo za v šolo, v službo in podobno. Pa da se vrnemo nazaj, v domačo deželo, v našo prelepo Slovenijo. Poglejmo kako je s tem tukaj. Predvsem v velikih mestih, kot je Ljubljana, kjer je mestno kolesarstvo že na določenem nivoji in se še vedno vzpenja, lahko vidimo mestne kolesarje preko celega leta. Absolutno veliko veliko več od pomladi do jeseni, vendar marsikoga niti zima ne ustavi, vsaj tiste, ki so to poskusili ne. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da tudi sama nisem kolesarila pozimi, dokler nisem tega preizkusila in ugotovila, da je enako mrzlo na kolesu, kot če hodim peš. Zelo zanimivo, le zakaj. Že res, da je hitrost na kolesu večja, kot pri hoji, a je na drugi strani potrebno več fizične moči za kolesarjenje kot za hojo, pri čemer se telo ogreje. Skoraj vedno, ko pozimi z električnim kolesom ali z navadnim kolesom prispemo na svoj cilj, imamo sicer ličke rdeče, a ko vstopimo v topel prostor, recimo v pisarno, hitro odložimo bundo, kapo, rokavice, saj je naše telo ogreto.

Če primerjamo športno in mestno vožnjo, vidimo sledeče razlike: s športnim, recimo cestnim kolesom je vožnja precej hitrejša, kot pri vožnji z mestnim kolesom, ki doseže do maksimalno 25 kilometrov na uro. Sploh mestno kolo Newbike ima vgrajena blokado zgornje dovoljene hitrosti, 25 km/h, kar je skladno z zakonom, ki to opredeljuje. Nekateri se celo spogledujejo s tem, da bi blokado odstranili, kar se seveda da, vendar tega v trgovini Newbike absolutno ne prakticiramo, saj ima omejitev hitrosti svoj dober namen. Pri mestni vožnji je namreč veliko ovinkanja, zaviranja, pospeševanja, tudi prehitevanja ostalih kolesarjev, zato moramo biti zelo odzivni na to, kar se na cesti dogaja. Če imamo pred seboj semafor, je seveda popolnoma jasno, da se bomo ustavili in veliko lažje se je ustaviti, če se vozimo z normalno hitrostjo. Drugi primer, če se kolesar pred nami nepravilno razvrsti, moramo prav tako imeti tako prostor kot zaviralno pot, da se situaciji hitro in pravilno prilagodimo. Če kolesarimo pozimi, nas včasih na določenih delih cest preseneti poledica zaradi ledu, snega, ostankov snega, luže in podobno, kar prav tako od nas zahteva počasnejšo vožnjo.

Če otroke že v zgodnjih letih privadimo na vsakodnevno vožnjo s kolesom v vrtec, trgovino, k prijateljem in na podobne poti, smo jim naredili ogromno uslugo. Otrokom bo trajnostna mobilnost nekaj povsem običajnega, ne bodo niti pomislili na to, da na pot ne bi odšli s kolesom. Hitro bodo spoznali vse prednosti, ki jih mestno kolesarstvo nudi, recimo ta, da se povsod pripelješ skoraj do vrat, da se lahko ustaviš kjerkoli mimogrede, da ni potrebno čakati na avtobusni ali železniški postaji, da se pripelje vlak ipd. In če otroke vozimo s kolesom od malega dalje povsod, tudi pozimi, jim bo vožnja pozimi nekaj povsem običajnega, le toplo se je treba obleči, pravzaprav enako toplo, kot če se na pot odpravimo peš. In da se vrnemo na prejšnjo temo, hitrost potovanja z mestnim kolesom, je seveda jasno, da je normalno, da se z otrokom vozimo počasneje, kot če bi bili sami. Torej hitrostne omejitve ne čutimo. Otroci med vožnjo ljubijo opazovati okolico in nam non stop poročajo, kaj so videli. V vrtec prispejo z jutranjo kolesarsko dogodivščino, ki ji nikoli ne manjka zanimiv pogovor.

In kako je z oblačili za mestno kolesarjenje pozimi? Mi se seveda oblečemo zelo toplo, nadanemo šal, da si lahko prekrijemo usta, v kolikor je temperatura zunaj pod -5 stopinj, najtoplejši par ali dva para rokavic, tople zimske čevlje, da nam ne piha pod hlače, seveda je obvezna topla zimska kaša in pa bunda, podaljšana preko zadnjice, sicer si lahko nahladimo ledveni del hrbta in se tako prehladimo. Otroški sedež je dobro, da ima pred seboj pleksi steklo, da zadržuje hladen zrak pred direktnim stikom z otrokovimi lički in učkami. Tako smo včasih videli se voziti z motorji, Vespami in drugimi, nam je zgledalo ne ravno frajersko, ampak ljudje so dobro vedeli, zakaj to počnejo. Predvsem to uporabljajo tisti, ki imajo motor za vožnjo vsak dan – povsod. Mi pa to toplo priporočamo na kolesu, ko imamo na krmilu kolesa pritrjen otroški sedež. Majhna stvar, ki prinese veliko udobja otroku med vožnjo. Priporoča se še, da otroka oblečemo še nekoliko bolj kot sebe, saj otrok na kolesu le sedi, torej se ne giba, medtem ko smo mi aktivni in se ob kolesarjenju naše telo ogreje.

Samo kolo je dobro zadaj opremiti še s nepremočljivimi torbami, kamor napakiramo svoje stvari za v službo ali v trgovino in jih zavarujemo pred direktnim mrazom in najbolj pogosto tegobo kolesarjenja pozimi, to je jutranje megle, ki se čuti kot rahel rahel dež. Gre za večje in manjše torbe, na eni ali na obeh straneh prtljažnika kolesa, snemljive ali ne, tiste snemljive lahko potem odnesete s seboj v službo ali trgovino in jih nato z enim klikom ponovno postavite na kolo in se odpeljete domov ali kamorkoli ste namenjeni.

Kolesarjenje je tudi pozimi priročna oblika mobilnosti, predvsem zdravju in okolju prijazna, saj poleg tega, da te že zjutraj in popoldne v gibanju in stiku z naravo, pri tem nikakor ne onesnažujete okolja. Razlika med poletjem in zimo je v temperaturi in sami naravi, v drugem razlike ni, sploh na kolesu. Ker trajnostna mobilnost postaja nuja in ne modna muha, smo se odločili, da tej temi posvečamo veliko časa, na drugi strani pa smo odprli specializirano kolesarsko trgovino NEwbike za mestne kolesarje, kjer ponujamo električna mestna kolesa, električna potovalna kolesa, kompletno opremo za mestno oziroma potovalno kolesarjenje ter tudi servis koles. Z našimi kolesi se boste lahko vozili po ravnem, v klanec, v službo, po nakupih, ob vikendih in prostih dnevih pa boste lahko z njimi raziskovali podeželje, obiskali tudi malo bolj oddaljene sorodnike, znance, prijatelje ipd.

Kolesanewbike.si, med katera spadajo kolesa Puch, Vogue in VanDijck, so vedno opremljena s sprednjimi in zadnjimi blatniki, ki vas in vašo obleko ščitijo pred umazanijo in mokrimi cestami. Nekatera imajo vgrajene tudi zaščite za plašče in dolga krila, to je posebna plastika, nameščena ob straneh na zadnjem kolesu. Da bo vaša vožnja zelo udobna, imajo kolesa udobne, široke sedeže, ogrodje koles pa je narejeno tako, da na kolesu sedite zravnano, saj je teža vašega telesa pretežno na sedežu in ne na krmilu. Roke uporabljate le za ohranjanje ravnotežja, ovinkanje in zaviranje. S takšno držo imate odličen pogled nad dogajanjem na cesti, saj je pomembno, da ste na cesti aktiven kolesar, ki zna in predvidi marsikatero situacijo, ki se dogaja. Poskrbljeno je tudi za prijazen dotik ročk, ki so narejene iz umetnega usnja, ki dajejo kolesu videz elegantnega kolesa, kar tudi je.

Ko razmišljate, da bi tudi sami postali mestni kolesar in smo torej sredi zime, naj vas zima nikakor ne prestraši ali odvrne od tega, da bi začeli raziskovati, katero mestno električno kolo bi bilo pravo za vas. Namreč, kot smo že povedali, se da kolesariti tudi pozimi, kolo pa boste pri nas lahko testirali na naši notranji kolesarski stezi kar v trgovini. Namreč temu smo posvetili poseben prostor, tako da lahko prvi vtis o kolesu doživite kar takoj, neodvisno od letnega časa ali vremena. Seveda se strinjamo, da je veliko lepše kolesariti na topel pomladni dan ali zgodaj zjutraj poleti, a če imamo istočasno željo, drugi avto zamenjati za kolo, s tem prihraniti na velikih stroških in postati prijazen naravi, se hitro odpravite v trgovino Newbike in si oglejte kolesa, ki so na zalogo non stop in že od 1.199 € dalje. Govorimo o električnih mestnih kolesih znamke Puch, konkretno modela Folk, ki je tipično mestno kolo, okretno, z odličnimi pospeški in električno podporo na sprednjem kolesu. Je idealno mestno kolo za pretežno ravninsko vožnjo, kadar imate v mislih pot v službo in nazaj, opravki po službi in enostavno kolesarjenje med vikendi. Ker je na voljo tudi obročno odplačevanje, ga lahko kupite tudi na 48 obrokov po 29 € na mesec, kar je prijazno za marsikateri žep. V trgovini Newbike bomo poskrbeli tudi za kvaliteten servis Newbike, prvi bo tudi brezplačen.

Je pa treba za električno kolo pozimi tudi posebej poskrbeti, na primer to, da baterije, ko je vreme pod nič stopinj, ko kolo parkiramo, ne puščamo zunaj, ampak jo odnesemo s seboj v pisarno oz na toplo, če gre za več kot kakšno uro parkiranja na hladnem. Predvsem pozimi je treba paziti tudi to, da če kolo miruje več kot mesec dni, da se tu pa tam z njim vseeno malo popeljete oziroma da baterijo vsake toliko časa polnete. Želimo vam veliko kolesarskih užitkov tudi pozimi.