Je ciljno usmerjeno trženje ubijalec rasti v današnjih časih?

Ciljno usmerjeno trženje deluje po načelu izbrane skupine potencialnih ali sedanjih potrošnikov, na katere se podjetje odloči usmeriti svoje strategije trženja in oglaševanja, da bi prodalo izdelek ali storitev. 

Ali blagovne znamke žrtvujejo rast podjetja, ker si preveč prizadevajo za dobro v svetu? Če rečemo, da so podjetja “preveč izkoristila” namensko vsebino ali da morajo v težkih časih “popraviti smer” za spodbujanje rasti, pričakujemo, da sta dobro in rast na nasprotnih koncih spektra marketinške strategije.

To ni res.

Najdete veliko podjetij, ki so slabo opravila svoje delo z namensko usmerjenimi pobudami blagovnih znamk. Vendar pomanjkanje uspeha ne pomeni, da ciljno usmerjeno trženje ne more voditi k rasti. Pomeni le, da so bile njihove pobude slabo premišljene.

Prav tako lahko najdete podjetja, ki so slabo opravila marketing za rast. To pa ne pomeni, da jim osredotočanje na zgodbe blagovne znamke, ki poudarjajo koristnost za planet ali druge dobre namene, ne bo pomagalo pri razlikovanju in rasti. Rast je v središču strategije podjetja za uspeh. Pristop je odvisen od cilja te rasti. Dobičkonosnost? Prihodki? Tržni delež? Za vsakega je potrebna drugačna izbira iz spektra načrtov blagovnih znamk in trženja. Po drugi strani pa je dobro hkrati poslovni namen/poslanstvo in razlikovalni dejavnik strategije rasti. Je glavna sestavina, vgrajena v strategijo trženja in vsebin, ne glede na to, kateri del spektra rasti podjetje zasleduje. Če eno stvar počnete slabo, to še ni argument za preusmeritev na drugo.

 

Pomemben je vaš “zakaj”

Sporočanje razlikovalnega namena blagovne znamke in praksa vsebinskega marketinga sta različna, vendar zapleteno povezana. V številnih organizacijah lahko na primer ista ekipa za vsebine blagovne znamke dela na vsebinah o trajnosti ter na miselnem vodenju in izobraževalnih vsebinah.

Vsebinsko trženje in trženje za rast nista stvari, ki bi ju bilo treba uravnotežiti kot uteži na palici.

ciljno usmerjeno trženje

Načrt za uravnoteženje pozitivnega kroga 

Obstaja veliko protiargumentov za idejo, da je osredotočanje na “dobro” namesto na “rast” glavni vzrok za slabo finančno uspešnost.

Vsebinsko trženje (ali ciljno usmerjena vsebina) se bo premaknilo tudi kot splošni del marketinške mešanice. 

  • poznavanje potreb strank
  • zagotavljanje vrhunske izkušnje strankam
  • razumevanje, kaj morate storiti za zmago danes, z mislijo na jutri.

Ob vsaki pomembni spremembi na trgu (dobri ali slabi) se spremenijo občutki. V prejšnjih gospodarskih recesijah smo videli, kako hitro se lahko prioriteta določenih izdelkov in storitev spremeni iz nujne v nepotrebno.

Razumevanje tržne kombinacije pomeni razumeti, kako ti premiki motivacije vplivajo na vaš izdelek ali storitev, in prilagoditi način podajanja ključnih sporočil.

Kateri je najhitrejši način za zadušitev vaše trženjske strategije? Izvedite grob dvig in premik virov za optimizacijo enega dela poti. Skoraj zagotovo boste ustvarili neoptimalno izkušnjo v drugem delu potovanja stranke.

Namesto tega se osredotočite na to, kako iz svojega početja v vseh izkušnjah potegniti več. Z drugimi besedami, poiščite učinkovitost v svojem procesu vsebine.

“Razmislite o tem, kako ste lahko koristni za druge. To bo pomenilo veliko razliko. In potem boste lahko resnično sila za rast in sila za dobro.”