Kaj povzroča povišan holesterol in kako ga znižamo na naraven način?

kako znižati holesterol na naraven načinHolesterol je v človeškem organizmu nujno potreben, a kadar se poviša nad dopustno mejo, se nam obetajo težave. Povišan holesterol je eden od največjih dejavnikov tveganja za pojav srčno žilnih bolezni. Stanje v Sloveniji je alarmantno, saj ima kar dve tretjini odraslih Slovencev težave s povišanim holesterolom. Zato so informacije, kako znižati holesterol na naraven način, vsekakor dobrodošle.

 

V Sloveniji poznamo za zniževanje holesterola kar nekaj zdravilnih zelišč, najbolj cenjena pa je vsekakor artičoka. 

V borbi s holesterolom, se v glavnem priporočajo brezalkohole kapljice artičoke SoriaNatural.

Kako znižati holesterol na naraven način?

 

Med zdravilnimi zelišči za zniževanje holesterola, je primerna in dovolj raziskana samo artičoka. Znanstveniki so odkrili, da so listi artičoke primerni tudi za zdravljenje raznih prebavnih težav, predvsem, kadar jih povzročajo motnje jeter ali žolčnika.

 

 

Za zniževanje holesterola, uporabljamo razne pripravke iz listov artičoke. Najbolj enostavna je uporaba tekočega ekstrakta iz artičoke, ki omogoča boljšo absorpcijo. V voljo so tudi tablete iz artičoke, dražeji in kapsule. Uporabljamo lahko tudi sveže stisnjen sok iz artičoke, medtem ko čaj ni v splošni uporabi.

 

Kaj je artičoka in kako na deluje na naš organizem?

najboljše zdravilo proti holesterolu

Artičoka, Cynara scolymus, sodi med košarice in je trajnica, ki zraste tudi do dva metra visoko. Njeno steblo je poraščeno z bodičastimi listi. Na vrhu se razvijejo okroglasti, bodičasti cvetni koši, ki jih obiramo med cvetenjem. Artičoka ima modro vijolični cvet, ki cveti poleti ali jeseni.

Artičoka je poznana zdravilna rastlina, a poleg tega, je tudi izredno cenjena delikatesa. V zdravilne namene uporabljamo sveže ali posušene pritlične liste. Iz njih pripravljajo razne pripravke, najbolj učinkoviti so suhi vodni izvlečki. (a)

Najpomembnejše farmakološke učinkovine v listih artičoke, so derivati kaven kisline, flavonoidi in seskviterpenski laktoni. Pripravkov iz artičoke ne smejo uporabljati nosečnice in doječe matere, saj o vplivu na njih, še niso narejen raziskave. Prav tako se artičoke ne sme uživati v primeru zapore žolčevodov. (b)

 

artičoka za zniževanje holesterola

Če imamo žolčne kamne, se moramo o uživanju pripravkov iz artičoke, prej posvetovati z zdravnikom. Uživanje artičoke, le v redkih primerih povzroča stranske učinke, ki se kažejo kot lažje prebavne težave.