Kje vse plezati v Sloveniji?

Spodaj je opisano kje vse plezati v Sloveniji.

Glede na to, da se za plezanje zanima vedno več ljudi (tako otrok, kot tudi odraslih), a obenem ima plezanje toliko različnih vej in zvrsti, smo se odločili spodaj predstaviti nekatere najbolj znane lokacije in možnosti plezanja v Sloveniji. Seveda v povezavi z različnimi zvrstmi, ki jih sama plezalna ponudba ponuja.

Kje vse plezati v SlovenijiPlezanje Ljubljana

Plezanje, tako kot marsikatera druga aktivnost, je v Sloveniji najprej zelo razvito v Ljubljani. Ljubljana ponuja tako specifična mesta za plezanje za otroke, v Šiški in drugod, v Ljubljani pa so na voljo tudi različne plezalne izkušnje. V našem glavnem mestu boste našli ponudbo za plezanje na umetnih stenah, posebej ponudbo za plezanje za študente, pa tudi ponudnike plezalnih izkušenj glede na različne vrste plezanja. Balvansko plezanje je mogoče prav tako osvojiti v Ljubljani, prav tako športno plezanje, med najbolj poznanimi pa so npr. v Ljubljani, plezalni center Ljubljana in pa plezanje Kokalj. Sicer pa Ljubljana, glede na svojo raznolikost, omogoča zunanje in tudi dvoransko plezanje (1, 2)

Kje vse plezati v Sloveniji na Štajerskem – Slovenska Bistrica, Maribor

Za Štajerce je omogočeno plezanje in priučevanje veščin različnih zvrsti plezanja v Mariboru in v Slovenski Bistrici. Sicer pa, glede na velikost oz. majhnost Slovenije, Štajercem verjetno ne bo daleč se odpraviti na plezanje tudi v bližnje Trbovlje in pa Slovenj Gradec. Šola plezanja v Mariboru je prisotna že vrsto let, sicer pa obstaja tudi alpinistična šola, plezanje pa je štajercem omogočeno tudi v Slovenskih Konjicah, Poljčanah, Ljutomeru, Oplotnici itd (1, 2)

Plezanje Koper

Primorcem je omogočeno plezanje Koper, kjer je na voljo plezalna stena v kopru, plezanje obala pa vtipkajo tudi vsi tisti, ki jih ne zanima samo plezanje v Kopru, ampak tudi plezanje v ostalih primorskih in obalnih krajih. Plezalci na primorskem se največkrat zanimate za cenik plezalnega centra koper, plezalni center koper pa se imenuje tudi plus climbing koper.

Sicer pa je na primorsdkem tudi plus climbing sežana, plezanje pa omogoča tudi kraj Škofije, Izola, tolmin, Gorica in drugi (1, 2)

Plezanje na umetnih plezalnih stenah v plezalnih klubih in na zunanjih igralih na otroških ter športnih igriščih

Za vse začetnike pri plezanju, je namesto naravnih danosti in plezalnih sten, ena izmed možnosti za plezanje, tudi uporaba umetnih plezalnih sten.

Umetne plezalne stene se med seboj ločijo na profesionalne plezalne stene, ki jih uporabljajo plezalni klubi (nekateri so našteti zgoraj), sicer pa je plezanje, predvsem za začetnike in otroke, mogoče tudi izvajati na majhnih plezalnih stenah, ki so postavljena v okviru zunanjih otroških igral na najrazličnejših otroških igriščih, športnih parkih in podobno.

Plezalna stena kot zunanje otroško igralo je primerna zua plezalce začetnike, majhne otroke, najbolj zanimive in sodobne, umetne plezalne stene, pa so danes izdelane tako, da na najrazličnejše načine, omogočajo motivacijo otrok k plezanju (s sodobno povezano z mobilnimi aplikacijami, z natančnim usmerjanjem plezalnih poti po umetnih stenah s pomočjo led lučk, z dodatno motivacijo ob deganju plezalnih ciljev (zvok sirene,…), itd.

Takšne, umetne plezalne stene, kot pametna zunanja igrala za otroke, v Sloveniji proizvaja podjetje Kreal d.o.o.

Oznake: Kje vse plezati v Sloveniji