Nočni prigrizki in obranitev pred njimi

Spodaj smo pripravili zapis za vse, ki jih zanimajo nočni prigrizki.

Če ste že pojedli večerjo in se znajdete ponovno pred hladilnikom, ugotovite zakaj in kako boste preprečili prenajedanje.

Nočni prigrizki in obranitev pred njimi

Nočni prigrizki in obranitev pred njimiČe vas nočna potreba po hrani ovira pri doseganju vašega cilja, si preberite nekaj startegij, ki vam bodo pomagale. Hkrati ugotovite, katera od njih vam najbolj ustreza.

Ste zares lačni?
Ne odpirajte hladilnika, dokler se ne vprašate – ali ste RESNIČNO lačni.

Če ste
Verjetno tisti dan niste dobili potrebno količino kalorij, zato izberite skromen prigrizek, da potešite lakoto. Zavedati se morate, da je to samo prigrizek in ne druga večerja. Majhna porcija nizkokalorične hrane bo potešile vašo željo po hrani in zaradi nje ne boste čutili napetosti v želodcu. Vedno imejte zadostno zalogo svežega sadja, ki je običajno sladko in ne vsebuje veliko kalorij. Jabolko, pomaranča, breskev, nektarina in banana imajo vsak manj kot 100 kalorij in še zdrave nutriente boste dobili zraven.

Če niste
Ugotovite zakaj vas grabi lakota. Ste morda utrujeni, zdolgočaseni, osamljeni ali bi nekaj grizli kar tako iz navade? Če ste utrujeni, se odpravite spat. Če vam je dolgčas, se lotite nekega projekta ali berite kakšno zanimivo knjigo. Če ste osamljeni, telefonirajte prijatelju. Če pa je samo razvada, nadaljujte z branjem nasvetov, da odvrnete vaše misli od hrane.

Bodite aktivni
Dolgočasje je pogosto vzrok za večerno uživanje prigrizkov, zato načrtujte razne aktivnosti za večerni čas. Učite se igranja glasbenega inštrumenta, lotite se pisanja pisma ali urejanja e-pošte, očistite stanovanje, privoščite si kopel, berite dobro knjigo ali prelistajte zanimivo revijo. Ob večerih, še posebej po večerji, ste lahko tudi telesno aktivni – odpravite se na daljši sprehod s hitrejšim tempom hoje, kolesarite po soseščini, odpravite se na večerno rolanje (ne pozabite na svetlobne odsevnike), ali se odpravite na partijo tenisa, tudi bolj intenziven spolni odnos si lahko privoščite. Po končani večerni rekreaciji se boste gotovo počutili krasno in izgubili skušnjavo za prigrizkom po večerji.

Določite si pravila pri prigrizkih
Nekaj predlogov:

    • Jejte samo za kuhinjsko mizo. Nikjer drugje v stanovanju (še posebej spalnica ali dnevna soba) ne uživajte nobenih prigrizkov.
    • Nobenih prigrizkov ob gledanju TV (to vodi v nespametno prenažiranje).
    • Nobenega žvečenja hrane med telefonskim pogovorom (vodi v nespametno prenajedanje in je moteče do sogovornika).
    • Postrezite vse prigrizke na krožnikih. Nobenega jemanja vzorcev hrane ob odprtem hladilniku in nobenega jemanja sladoleda z žlico iz embalaže. Sladoled mora biti postrežen v skodelici.

Zaprite kuhinjo
Po končani večerji operite posodo in ugasnite luč v kuhinji. Predstavljajte si, da je kuhinja za ta dan zaprta. Tudi to vas lahko odvrne od želje po dodatnem hranjenju.

Osvežite se z brezalkoholno pijačo
Vedno imejte pripravljen velik kozarec z vodo. Kozarec soka ali vode vas bo zapolnil in potešil potrebo bo nočnih prigrizkih. Lahko si skuhate tudi skodelico zeliščnega čaja.

Odstranite skušnjave
Ne imejte doma hrane, ki se ji težko uprete v večernih urah. Hladilnik raje napolnite s svežim sadjem in zelenjavo, kjer ne boste dobili občutka krivde ob njihovem uživanju.

Čimprej po večerji si umijte zobe
Po končani večerji, si očistite zobe z nitko in krtačko. Želja po ponovnem uživanju hrane se zelo zmanjša, ko imate čiste zobe in svež dah. Včasih ne želite več prigrizkov že samo ob misli, da boste morali ponoviti celoten postopek čiščenja zob.

Vir zapisa: Omega3.si – nasveti za zdravo prehranjevanje

Oglejte si še: 3 najboljši nočni prigrizki za izgubo teže

Oznake besedila: nočni prigrizki