Kaj je celulit?

Tukaj je opisano kaj je celulit.

Kaj je celulit?

Celulit ni bolezen ampak motnja. Nastane kot posledica sprememb v podkožnem tkivu, ki izgubi svojo prožnost. Celulit kaže na neravnovesje hranil v telesu. Opozarja, da limfni sistem in krvni obtok ne delujeta usklajeno in pravilno.

Vse pa se dogaja na ravni celice. S hrano pa vplivamo prav na celice in prek njih na zdravje našega telesa.

Zakaj celulit nastane?

Kaj je celulitKako nastaja celulit, so želeli odkriti številni znanstveniki že pred 200 leti. Razvile so se številne nasprotujoče si teorije, ki so predvsem temeljile na domnevah.

Šele pred dobrimi 20. leti so znanstveniki na Univerzi Rockefeller v New Yorku izvedli prvo pravo raziskavo in analizirali vzorce celulita iz tkiv številnih žensk. Zanimivo je, da niso našli sledi kofeina, rdečega mesa, nikotina, težkih kovin ali pesticidov, pač pa navadno maščobo kot na trebuhu. Iz tega so sklepali, da je problem celulita v strukturi ženske kože. Teorijo so dopolnili znanstveniki iz Firenc z ugotovitvijo, da celulit vsebuje večje število celic, ki zadržujejo vodo v medceličnini. To pa povzroče edeme (otekline), ki povzročijo, da ima celulit značilen videz, ki ga vsi dobro poznamo..

Celulit torej ni posledica prevelike količine maščobe, marveč nastane zaradi uničenja in oslabelosti kožnih celic in vezivnega tkiva. To je vzrok, da imajo celulit lahko tudi suhe ženske.

Priporočamo še: Celulit – kako nastane in kako ga preprečiti po naravni poti.

Iz tega pa tudi sledi, da s hujšanjem ne bomo odpravili celulita. Še več! Celulit se največkrat pojavi prav kot rezultat nepravilnega, hitrega hujšanja.

Že pri ostalih naših zapisih smo videli, kakšno škodo povzročajo hitre, nizkokalorične in enolične diete, znanstveno pa je dokazano tudi, da takšne diete vedno povzročajo celulit!

Podkožje je namreč sestavljeno iz maščobnih celic, ki imajo sposobnost nabrekanja in se lahko tudi do 100-krat povečajo. Pri nepravilnem hujšanju se te celice neenakomerno zmanjšujejo in združujejo v skupine, vezivno tkivo v koži okrog njih pa se razteza in krči (Marija Merljak, Zdravje je naša odločitev, str. 278). Zato celulit ne moremo uspešno odpraviti, če se osredotočimo samo na maščobo.

K nastanku celulita veliko prispevajo tudi prosti radikali (več>>), ker uničujejo kolagen in elastin v usnjici. Zaradi tega usnjica ni več prožna in ne more zadrževati maščobe iz podkožja, ki pritiska proti površju. Celulit postane viden. celulit, hujšanje, stres, ženska

Celulit nastaja tudi zaradi slabih žil in kapilar, ki niso sposobne prenašati dovolj vode in hranil do različnih plasti kože (dermisa in epidermisa ter usnjice in povrhnjice). Ženske imajo v splošnem šibkejše stene žil, kar je pomemben vzrok, da je celulit predvsem ženska težava.

Vzroke nastanka celulita, je torej mogoče združiti v naslednje kategorije:

 • Poškodba žil
 • Poškodba usnjice
 • Nabiranje odpadne vode v medceličnini
 • Otekanje maščobnih celic in njihovo pomikanje proti površini kože ter
 • Tanjšanje povrhnjice

Iz povedanega izhaja, da je, ne glede na kozmetične postopke, ki sicer lahko dodatno pomagajo, celulit mogoče zmanjšati in ga na dolgi rok celo odpraviti, samo na podlagi ustrezne prehrane.

Le z ustreznim vnosom pravih hranil, lahko zagotovimo učinkovito in pravilno delovanje vseh faz predelave hrane v telesu. Potrebno je zagotoviti tudi vse encime ter ustrezen PH pri prebavi in naravni proces razstrupljanja na nivoju celice (presnova)

Katera hranila so potrebna?

Za ponovno hidriranje nujno potrebujemo esencialne maščobne kisline, ki obnavljajo celično steno in pomagajo odstranjevati iz celic odpadno vodo, kakor tudi dovažati svežo vodo v poškodovane celice. Pri odpravljanju celulita zagotovo ne bomo zagotovili dovolj maščobnih kislin, ne da bi uživali naravna prehranska dopolnila. Poleg Omega 3 živalskega izvora iz rib je namreč potrebno uživati tudi omega 3 rastlinskega izvora.

Kolagen in elastin sta tkivi sestavljeni iz aminokislin, ki jih dobimo z beljakovinsko hrano. Potrebujemo meso, ribe, jajca, mleko, sojo, stročnice, skratka vse vrste živalskih in rastlinskih beljakovin. V veliko dodatno pomoč, je lahko izdelek, ki vsebuje vseh 22 aminokislin in tudi sicer uravnoteženo mešanico hranil za obnavljanje tkiva.

Novo vezivno tkivo nastaja tudi iz esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov.

Vitamin E je najmočnejši naravni antioksidant in zaščiti membrano pred poškodbami prostih radikalov in močno hidrira celice. S hrano ga dobimo, če uživamo žitne kalčke in oreščke.

Sposobnost povrhnjice, da ohranja vlažnost, izboljšujejo tudi Vitamini B kompleksa, zlasti vitamin B3.

Zelo pomemben je tudi Vitamin C, ki pomaga pri sintezi kolagenskih vlaken ter preprečuje, da bi se razgradila elastin in kolagen v vezivnem tkivu. Žal pa ga je s hrano nemogoče pojesti v dovolj velikih količinah. Ena izmed lastnosti vitamina C je tudi, da se izloča iz organizma. Prehransko dopolnilo  je izredno učinkovito tudi zato, ker je narejeno po posebni formuli, ki zagotavlja šesturno postopno izločanje tega vitamina.

Pri odpravi celulita nikakor ne moremo mimo naslednjih mineralov: cink, bor, silicij, baker, mangan in fosfor. Teh mineralov s hrano skoraj ne dobimo, zato tudi v tem primeru ne bo šlo brez prehranskega dopolnila. Prehransko dopolnilo z beta karotinom, vitaminoma E in C, slenom, cinkom in bakrom, v veliki meri pomaga organizmu v procesu razstrupljanja.

Ne smemo pa pozabiti tudi na zelišča in mešanice zelišč, ki podpirajo naravni proces presnove, pospešujejo odvajanje vode in odpravljajo trdovratne maščobe.

Če na hitro povzamemo.

Če hočemo odstraniti celulit in/ali zdravo hujšati, je predvsem pomembno, da se ne odrekamo hrani, marveč nezdrava živila zamenjamo z zdravimi. Ko celulit zdravimo, je hrano nujno dopolnjevati s prehranskimi dopolnili, ker je potrebno v organizem vnesti velike količine pravih hranil, da se poškodovano tkivo lahko regenerira.

Potrebno pa je imeti tudi obilno mero potrpežljivosti, saj ni mogoče pričakovati, da bodo rezultati videni čez noč. Po dveh ali treh mesecih pa bi že morali opaziti precejšnje izboljšanje.

Preventiva je boljša od kurative!

Seveda je, tudi kar zadeva celulit, preventiva boljša od zdravljenja, uporablja pa enaka načela in iste hranilne snovi. Da bi se izognili celulitu, moramo predvsem preprečiti propad celic in vezivnega tkiva ter s pomočjo antioksidantov poskrbeti za proste radikale, ki verižno uničujejo celice. Antioksidanti so edini, ki lahko ustavijo to verižno reakcijo t.j. zmanjšujejo oksidativni stres in preprečujejo celulit.

Žal pa prosti radikali ne poškodujejo samo maščobnih celic, pač pa načenjajo tudi možgane in notranje organe ter postopoma pripeljejo do raka.

V telo vdrejo na več načinov:

 • z onesnaženim zrakom,
 • s sončenjem,
 • z razvadami, kot so kajenje in uživanje alkohola,
 • zaradi nezadostnega spanja,
 • neustreznega prehranjevanja,stresa in
 • pretiranega športa…

so pa tudi stranski produkt dihanja in presnovnih procesov v telesu.

Na prvi pogled se zdi, kakor da bitke s prostimi radikali nikakor ni mogoče dobiti.

Vendar pa strokovnjaki pravijo, da bi »antioksidante lahko imenovali tudi adaptogene, t.j. snovi, ki pomagajo organizmu, da se prilagodi sovražnemu okolju. Zelo veliko jih je v naravi, zato se misel o sodelovanju med nami in našim naravnim okoljem ponuja kar sama. Večina sodobnih kancerogenov je umetnih – rezultat nespoštovanja naše povezave z naravo in odnosa do nje. Rak je lahko posledica prevelike količine kancerogenov in premalo  adaptogenov (t.j. antioksidantov), kar prekine komunikacijo. Obrniti to razmerje je v tem trenutku najboljši način preprečevanja ali zaviranja razvoja raka (Patrick Holford, 100% zdravi, str.114)

Kot najmočnejše antioksidante navajajo: Vitamin A in beta karoten, Vitamin C, Vitamin E, Selen in vse fitonutriente (antioksidante iz sadja in zelenjave). Če se hočemo učinkovito boriti proti prostim radikalom (kancerogenom), bi morali jesti dovolj vsakega od naštetih antioksidantov, saj ima vsak izmed njih svojo funkcijo.