Kako meriti rezultate spletnega oglaševanja?

Čeprav vsi, ki aktivno nastopamo na spletu, poznamo osnovne razlike med različnimi možnostmi spletnega oglaševanja (facebook oglaševanje, google oglaševanje, oglaševanje s pomočjo bloga, linkedin oglaševanje,…), vemo tudi, da za učinkovito oglaševanje na internetu, ni dovolj, da poznamo možnosti oglaševanja, ampak, da znamo predvem učinke oglaševanja na internetu, pravilno meriti (predhodno pa tudi pravilno postaviti cilje spletnega oglaševanja).

Več: Spletno oglaševanje Matija Zajšek

Kako meriti rezultate spletnega oglaševanja

Poznavanje metrik s katerimi merimo cilje oglaševanja, je pomembno predvsem zato, ker nam slednje omogoča bolj optimalno uporabo in upravljanje oglaševalskega budžeta, v tem pa se tudi skriva razlog, zakaj se večina spletnih oglaševalcev zanima za sodoben, učinkovit in natančno merljiv način do oglaševalskih kampanj.

Kako meriti rezultate spletnega oglaševanja?

Izrazi kot so roas, ctr, ppc, roi in drugi so zato samo nekateri izmed pokazateljev kako meriti rezultate spletnega oglaševanja.

Medtem, ko že lep čas več ne velja, da so glavne vrste oglaševanja na internetu zgolj pojavna okna, pasice, ključne besede in njihov zakup (v adwords oglaševalskih kampanjah), moramo vedeti, da internet kot oglaševalski medij, iz leta v leto, producira drugačne in vedno znova bolj ciljane (targetirane) oblike oglaševalskih možnosti.

Spletna oglaševalska akcija, ki je sestavljena z namenom, da dosega poslovne cilje posameznega podjetja (tako primarne kot sekundarne cilje; npr. branding)), mora vsebovati v prvi vrsti absolutno določitev ciljne skupine in pa ne bo narobe, če je zajeta kot celovita spletna oglaševalska strategija.

Internet je namreč medij, kjer se posamezni kanali med seboj, neohodno prepletajo in tudi ciljna publika, ne uporablja samo enega ali dveh kanalov, na katerih je večinoma prisotna na spletu.

Glavno vprašanje, ki si ga moramo kot snovalec spletno oglaševalske kampanje zastaviti, je ali je spletno oglaševanje primerno za grajenje blagovnih znamk, pri čemer bo dober spletno marketinški načrt, seveda v prvi vrsti znal povsem natančno odgovoriti kaj je blagovna znamka, ki jo ima namen oglaševati, kako naj poteka merjenje uspešnosti spletnega oglaševanja in tudi kateri kanal je najbolj primeren za plasiranje raznovrstnih vsebin (ter s kakšnim namenom) (a).

Oznake: Kako meriti rezultate spletnega oglaševanja