Zakaj je pravilno in zdravo hujšanje tako pomembno?

pravilno in zdravo hujšanjePravilno in zdravo hujšanje je edini način za izgubo odvečnih kilogramov. Preden se lotimo hujšanja, je priporočljivo, da se prej posvetujmo s svojim zdravnikom in naredimo načrt hujšanja. Nikar se ne lotimo ekstremnih diet, saj telo za normalno delovanje potrebuje določena hranila, ki jih moramo vnesti s hrano. Za nadziranje telesne teže, potrebujemo uravnoteženo prehrano. Debelost lahko ogrozi naše zdravje, saj povzroča mnoge bolezni. Pojavijo se lahko motnje v delovanju srca in ožilja, sladkorna bolezen, artroza in visok krvni pritisk. Če imamo preveč kilogramov, je nujno, da znižamo vnos kalorij in spremenimo način življenja.

To je še posebej pomembno po štiridesetem letu, ko se pričnejo kilogrami hitreje kopičiti. Nabiranje kilogramov v tem življenjskem obdobju, je  predvsem posledica nedejavnosti, presnovnih sprememb in zmanjšanja proizvodnje hormonov. Skrivnost varnega hujšanja in posledično dobrega zdravja je v prehrani!

Kako si organizirati jedilno mizo za zdravo hujšanje

Mnogo ljudi, ki se odloči za zdravo in učinkovito hujšanje, sicer prebere vse mogoče jedilnike in recepte za hujšanje, se hkrati vpiše na fitnes tečaje in začne tekati, a, ko je čas za prehrano, na svojo jedilno mizo zložijo vse kar najdejo po predalih, kuhinjskih elementih in v hladilniku.

S čimer si že samo s tem kaj postavijo na jedilno mizo, zelo zmanjšajo možnosti za učinkovito izgubo teže.

Nekatere vede (npr. feng shui) zagovarjajo celo tezo, da je za učinkovito hujšanje pomembno, da je tudi naša miza t.i. dietetična miza, podvržena skrbnemu razmisleku o tem kaj nanjo postaviti v času, ko se odločimo za hujšanje.

Feng shui celo zagovarja, da je idealna jedilna miza za hujšanje, ovalne ali okrogle oblike, nikakor pa k učinkovitemu hujšanju ne prispeva kvadratna miza. Prav tako se moramo v jedilnici izogniti računalnikom, televiziji in vsem elektronskim napravam, ki lahko zmotijo našo osredotočenost in odločnost pri prehranjevanju v jedilnici.

Dodatno pa pomembno vlogo pri hujšanju predstavlja tudi barva in material iz katerega je jedilna miza izdelana, hkrati pa tudi to kaj postavimo na jedilno mizo, tekom dneva.

Suho sadje sodi tudi čez dan na jedilno mizo, nikakor pa v času hujšanja, jedilne mize ne okrasite s pecivom in prigrizki. Najboljše je, če se na vaši jedilni mizi tekom dneva ne znajde nič, če pa že mora biti kaj, pa je za čas hujšanja boljše, da na jedilno mizo, postavite lep šopek in suho sadje.

Po feng shui-ju tudi ni nepomembno kakšne oblike so krožniki, ko se odločite za hujšanje. Krožniki, kvadratne oblike ponazarjajo sproščeno in umirjeno energijo, po prehranjevanju iz kvadratnih krožnikov pa bi naj bili prej siti in zadovoljni (1).

Če želite s hrano in prehranjevanjem v času hujšanja opraviti na hiter način (a vendar z glavo), razmislite tudi o možnosti popolne zamenjave jedilne mize.

Stare navade so železne srajce, k večji odločenosti za hujšanje pa pri marsikom pripomore, če svoj tradicionalni jedilni prostor, z novo odločitvijo o hujšanju, podkrepimo tudi z novim pohištvom in ambientom, saj s tem stare navade prehranjevanja, “odrežemo”.

Ob iskanju novih rešitev za jedilni prostor, se vam ni potrebno ozirati za pregrešno dragimi jedilnimi mizami in seti, ampak na trgu ponudnikov jedilnih miz, preprosto poiščite takšne, ki ponujajo enostavne, lepe, a vendar cenovno ugodne jedilne mize.

Večina kupcev jedilnih miz, kot ponudnika cenovno res ugodnih miz za jedilnice, zagotovo pozna Pohištvo123.

Pravilno in zdravo hujšanje mora vsebovati uravnoteženo prehrano!

Naravno hujšanje je mogoče, če se shujševalne diete lotimo premišljeno in z načrtom. Z zdravo in uravnoteženo prehrano, bomo izgubili prekomerno telesno težo in se hkrati izognili kar tretjini najnevarnejših boleznih, ki pestijo ljudi v moderni dobi. Pogosto pri hujšanju delamo določene napake, predvsem preveč omejimo vnos hrane. Pravilna prehrana, tudi pri hujšanju, pomeni uživanje raznolikih in kakovostnih živil. Ko sestavljamo jedilnik za hujšanje, moramo izločiti ali vsaj zmanjšati uporabo potencialno nevarnih živil. To so sladkor, rafinirana moka, hidrogenirane maščobe in tudi preveč soli.

Potencialno nevarna živila, zamenjamo s hrano, ki je koristna za telo. Strokovnjaki za prehrano pogosto svetujejo kot prehranjevalni režim sredozemsko prehrano. Živila, ki jih vsebuje sredozemska prehrana, so zdrava in koristna za telo. Tako učinkovito hujšanje poteka na varen in zdrav način, saj upošteva osnovne smernice zdravega prehranjevanja. Jedilnik naj vsebuje žita, sadje, zelenjavo, olivo olje in ribe. Rdeče meso samo občasno vključimo v obroke, prav tako se izogibajmo sladkarij in ostalih predelanih sladkorjev. (a)

Pomembno je tudi, da nadziramo količino zaužite hrane! Presežek kalorij nam bo dodal odvečne kilograme in ogrozil naše zdravje. Zmanjšanje vnosa kalorij, naj bo naš nov slogan za zdravo in dolgo življenje!

Pravilno in zdravo hujšanje, se še posebej priporoča v poletnih mesecih, ko pri marsikateri ženski, poraste zanimanje za odpravo celulita. V članku, na povezavi, preberite kaj je celulit in zakaj nastane.